Veilig en prettig sporten
Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen, jong en oud, zich veilig voelt en onbezorgd en met plezier kan voetballen. Helaas kunnen wij niet altijd voorkomen dat iemand een onveilig gevoel heeft of dat iemand zich niet helemaal geaccepteerd voelt.
Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Binnen vv Geldrop hebben wij twee vertrouwenspersonen waar onze leden terechtkunnen voor een vertrouwelijk gesprek over grensoverschrijdend gedrag of andere onderwerpen. Het is belangrijk dat je in vertrouwen met iemand kunt spreken zodat er daadwerkelijk gekeken kan worden naar een oplossing. Wie zijn deze vertrouwenspersonen?
Janneke Hendriks
Janneke Hendriks, moeder van twee voetballende zonen en een dochter, is ruim 25 jaar werkzaam geweest binnen de jeugdhulpverlening. Hier heeft zij veel gezinnen, in vaak moeilijke en/ of kwetsbare situaties, mogen helpen.
Tegenwoordig leert Janneke, vanuit haar eigen onderneming, professionals binnen de zorg, welzijn en het onderwijs om op een visuele manier gesprekken weer te geven.
“De reden dat ik de rol als vertrouwenscontactpersoon vervul, is dat ik graag een bijdrage lever aan een veilige, prettige en sportieve (voetbal-)sfeer binnen de club.
Ik geloof dat de club een plek hoort te zijn waar iedereen zich thuis en welkom mag voelen.”
Nienke Ytsma
Nienke Ytsma is moeder van drie kinderen en binnen het gezin is sport, met name voetbal een bepalende factor. Zij is een ervaren intern begeleider op verschillende scholen.
“Samen met Janneke heb ik de cursus gevolgd waardoor wij als vertrouwenscontactpersoon een positieve bijdrage kunnen leveren aan een veilige en prettige omgeving. Ik vind het belangrijk dat iedereen met plezier en zonder zorgen kan sporten. Het plezier in voetbal dat ik zie als ik naar mijn kinderen kijk, is een groot goed. Graag draag ik bij aan een sociaal veilige club.”
Contact
Onze vertrouwenspersonen staan voor alle leden klaar, jong en oud. Zij zijn het aanspreekpunt waar iedereen terecht kan. Dankzij Janneke en Nienke is er binnen vv Geldrop een plek waar er geluisterd wordt én wordt meegedacht aan een oplossing.
Heb jij een onveilig gevoel of voel jij je niet helemaal geaccepteerd? Neem dan contact op met onze vertrouwenscontactpersonen via vertrouwenscontactpersoon@vvgeldrop.nl.
Waar moet je aan denken?
Grensoverschrijdend gedrag is een ruim begrip. Wat kunnen we o.a. verstaan onder grensoverschrijdend gedrag:
Pesten
Een geintje mag, maar pesten is structureel en gericht iemand uitzonderen.
Seksuele intimidatie en misbruik
Je hebt het recht om nee te zeggen als gedrag van een ander je een vervelend gevoel geeft. Ook als dit een medesporter, coach of ander volwassen persoon is. Het is gewoon niet ok.
Discriminatie
Iedereen is welkom binnen onze club, ongeacht huidskleur, geloof, geaardheid of wat dan ook. Iedereen mag meedoen en moet altijd zichzelf kunnen zijn. Voor het uitsluiten van personen is binnen onze club geen plek.
Intimidatie en machtsmisbruik
Binnen sport is vaak ongelijkheid aanwezig (coach versus speler). Macht is het vermogen om een ander te sturen in gedrag, intimidatie is iemands gedrag beïnvloeden door diegene angst aan te jagen. Een ongelijke verhouding mag binnen onze club nooit tot een probleem leiden.
Integriteit
Integriteit in de sport, en zeker als bestuurder, gaat over goed besturen.
Matchfixing
Het is belangrijk dat het vertrouwen in de sport blijft bestaan. Wij willen onze sporters en begeleiders beschermen tegen fixers.
Doping, drugs & alcohol
Een goed antidopingbeleid hoort bij sport, aandacht voor drugs- en alcoholgebruik ook. Deze middelen kunnen schadelijk zijn of onrust veroorzaken. Maak je je zorgen over een sporter, maak dit dan samen bespreekbaar. Het doel van sporten is ook dat we gezonder worden.